Τι είναι το μπλε φως και πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τα μάτια μας από τους υπολογιστές;

Τι είναι το μπλε φως και πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τα μάτια μας από τους υπολογιστές;
Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Κοινοποιήστε το!

Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής, το tablet και το κινητό τηλέφωνο αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας.

Ωστόσο, οι συσκευές αυτές εκπέμπουν ένα μπλε φως που, από τη μια, μας επιτρέπει να βλέπουμε με μεγαλύτερη ευκρίνεια και φωτεινότητα, ενώ από την άλλη, χωρίς την κατάλληλη προστασία, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά, μη αναστρέψιμα προβλήματα στην υγεία των ματιών μας.

Τι είναι το μπλε φως;

Το μπλε φως γνωστό ως ορατό φως υψηλής ενέργειας είναι το φυσικό μέρος του ηλιακού φωτός που είναι δίπλα στο υπεριώδες φως στο φάσμα, εμπίπτει στην περιοχή μήκους κύματος περίπου από 400 έως 500 nm και είναι υπεύθυνο για το μπλε του ουρανού.

Λόγω της υψηλής φωτεινής ενέργειας, το μπλε φως χρησιμοποιείται σε όλες τις σύγχρονες οθόνες LED ή ακόμη και στις λάμπες χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας («λάμπες οικονομίας»).

Τα προβλήματα που προκύπτουν από το μπλε φως που εκπέμπουν οι οθόνες LED αυξάνονται όταν η οθόνη που χρησιμοποιούμε βρίσκεται πολύ κοντά στα μάτια μας και για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτι που σχετίζεται άμεσα και με τα μεγάλα ποσά ενέργειας που εκπέμπουν αυτές, μιας και το 40% της φωτεινότητας από μια οθόνη LED αποτελείται από μπλε φως.

Τι συμβαίνει όταν το μπλε φως χτυπά τα μάτια μας;

Καταπόνηση ματιών: Το μπλε φως της οθόνης μπορεί να οδηγήσει στην λεγόμενη ψηφιακή καταπόνηση των ματιών, κούραση και ξηροφθαλμία. Τα συμπτώματα είναι: ερεθισμένα μάτια και δυσκολία εστίασης.

Δυσκολία στον ύπνο: Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η έκθεση στο μπλε φως μπορεί να επηρεάσει τη συνολική διάρκεια και ποιότητα ύπνου μειώνοντας την παραγωγή μελατονίνης και αυξάνοντας τη συχνότητα που ξυπνάμε μέσα στη νύχτα.

Βλάβη αμφιβληστροειδή: Η μακροχρόνια έκθεση στο μπλε φως μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα κύτταρα του αμφιβληστροειδή και κατά συνέπεια ηλικιακό εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας.

Από την άλλη, το μπλε φως έχει και ευεργετικές ιδιότητες και οποιαδήποτε παρεμπόδισή του μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στον οργανισμό όπως ψυχοκινητικές δυσλειτουργίες, προβλήματα μνήμης, μεταβολικές επιδράσεις, κατάθλιψη, απορρύθμιση του βιολογικού ρολογιού κλπ. Επομένως, ναι, χρειαζόμαστε προστασία από το μπλε φως αλλά σε καμία περίπτωση την πλήρη αποκοπή του επειδή αυτό θα δημιουργούσε άλλα προβλήματα υγείας.

Φυσική προστασία

Ευτυχώς, ο οργανισμός μας διαθέτει ένα μηχανισμό προστασίας έναντι του συγκεκριμένου φωτεινού φάσματος: υπάρχουν χρωστικές που βρίσκονται στο εσωτερικό του ματιού, οι οποίες δημιουργούν ένα πραγματικό φυσικό φίλτρο προστασίας που ενισχύεται με την κατανάλωση λαχανικών όπως το σπανάκι και το μπρόκολο. Δυστυχώς όμως, με το πέρασμα των χρόνων, η λειτουργία αυτών των χρωστικών μειώνεται, με αποτέλεσμα το φίλτρο αυτό να αποδυναμώνεται.

Χρειάζεται ειδική προστασία για το μπλε φως;

Η πρόληψη είναι πάντοτε ο καλύτερος «γιατρός». Με αυτό το δεδομένο λοιπόν, το πιο απλό πράγμα που θα μπορούσε να κάνει κάποιος που είναι αναγκασμένος λόγω της φύσης της δουλειάς του να περνά πολλές ώρες μπροστά από την οθόνη του PC ή στο tablet είναι να εντάξει τα γυαλιά οθόνης στην καθημερινότητα του.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των σύγχρονων φακών με ειδικό φίλτρο για το μπλε φως; Οι σύγχρονοι φακοί με επίστρωση για το μπλε φως προστατεύουν τα μάτια από την χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών, μειώνοντας την οπτική κόπωση, βελτιώνοντας τη χρωματική αντίθεση και εξαλείφοντας το θάμπωμα που προκαλείται από τον τεχνητό φωτισμό, που κατά το παρελθόν δημιουργούσαν σημαντικές ενοχλήσεις και σταδιακή κούραση.

Τα πλεονεκτήματα των φίλτρων αυτών γίνονται άμεσα αισθητά ιδιαίτερα στην χαλάρωση των ματιών επειδή προσφέρουν μια πιο φυσική αντίληψη των χρωμάτων, καλύτερη αντίθεση και μείωση του θαμπώματος.

Στην εταιρία μας μπορείτε να βρείτε τα νέα γυαλιά Blue Block της ιταλικής εταιρείας Gian Marco Venturi με ειδικά φίλτρα για το μπλε φως (με βαθμούς πρεσβυωπίας) που παρέχουν την ιδανική προστασία για όσους χρησιμοποιούν υπολογιστή, tablet ή κινητό τηλέφωνο στον ελεύθερο χρόνο ή κατά την εργασία τους.