Με το Πάσχα στην καρδιά

Με το Πάσχα στην καρδιά
Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Κοινοποιήστε το!

Λαμπρές ιδέες για μια όμορφη γιορτή

Tο Πάσχα στην Ελλάδα είναι μια γιορτή… έξω καρδιά, που αγαπάει την παρέα, τα ανταμώματα, την εξοχή, τα γέλια και τις χαρές, τις προπόσεις και τις ευχές, και βέβαια το καλό φαγητό.  Έχει τον δικό του τρόπο να αγγίζει τους πάντες και να μεταμορφώνει τα πάντα. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο, που όλοι μας ανυπομονούμε να το υποδεχτούμε και κυρίως να το ζήσουμε στο έπακρο.

Ιδού μερικές λαμπρές ιδέες για να χορτάσουμε τη φετινή Λαμπρή!

Βαμμένα κόκκινα αυγά

Το παραδοσιακό βάψιμο των αυγών είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πασχαλινά έθιμα.

Πέρα από τις βαφές εμπορίου, υπάρχουν πολλά φυσικά υλικά για τον χρωματισμό των αυγών, όπως κρεμμυδόφυλλα, φύλλα από σπανάκι, παντζάρι, χυμός από βατόμουρα, κρόκος Κοζάνης, καθένα με το δικό του χρωματικό αποτέλεσμα.

Εντυπωσιακά είναι και τα χρώματα ζαχαροπλαστικής, ενώ πολύ πρωτότυπο αποτέλεσμα έχουν και οι κλωστές flos, που τυλίγονται γύρω από τα αυγά, τυλίγονται με αλουμινόχαρτο και βράζουν μαζί τους, δημιουργώντας χρωματιστούς κυματισμούς.

Επιπλέον, οι διακοσμητικές τεχνικές κλέβουν την παράσταση. Τυλίγοντας λαστιχάκια ή κολλητική ταινία γύρω από τα αυγά, πριν τα βουτήξουμε στη βαφή, πετυχαίνουμε όμορφες οριζόντιες και κάθετες γραμμές. Υπέροχο είναι και το αποτύπωμα που αφήνουν φυλλαράκια ή άνθη, που έχουμε πριν τοποθετήσει μέσα σε βιβλία για να γίνουν επίπεδα. Τέλος αληθινά εντυπωσιακό είναι και το τύπωμα της δαντέλας, την οποία μπορούμε να αγοράσουμε ή να κόψουμε από ένα τραπεζομάντηλο που δεν χρειαζόμαστε πια.

Χειροποίητες λαμπάδες

Τι θα λέγατε αν φέτος χαρίζατε μια λαμπάδα κατασκευασμένη από τα χεράκια σας; Υπάρχουν τόσες ιδέες και υλικά εκεί έξω, που κάνουν το project DIY λαμπάδα… παιχνιδάκι.

Σπάγκοι, νήματα, κορδέλες, φιόγκοι, τούλια, κουμπιά και δαντέλες είναι ιδανικά σύνεργα για μια ρομαντική δημιουργία. Τρισδιάστατα ζωάκια, μικρές ξύλινες φιγούρες, πριγκίπισσες, μπαλαρίνες και αυτοκινητάκια αποτελούν μια εξαιρετική λύση για τρισδιάστατες παιδικές λαμπάδες.

Μια ακόμη πρακτική και εύκολη μέθοδος ειδικά για τις τετραγωνισμένες λαμπάδες, είναι να απλώσετε πάνω τους κόλλα ντεκουπάζ και να κολλήσετε μια χαρτοπετσέτα με τον αγαπημένο ήρωα του παιδιού ή διακοσμητικό χαρτί της αρεσκείας σας. Αφού στεγνώσει περνάτε άλλη μια στρώση κόλλα από πάνω και στη συνέχεια διακοσμείτε με πολύχρωμες κορδέλες. 

Πλάθοντας τσουρέκια

Ανάμεσα στα πασχαλινά εδέσματα, το τσουρέκι κατέχει περίοπτη θέση. Για να κάνεις τσουρέκι, πέρα από τα κατάλληλα υλικά και μια δοκιμασμένη συνταγή, πρέπει να έχεις μεράκι, αγάπη και υπομονή. Ιδανικά πρέπει να έχεις και χέρια βοηθητικά, γιατί όπως συμβαίνει συχνά στην κουζίνα, δουλειά που μοιράζεται γίνεται παιχνιδάκι.

Το πλάσιμο του τσουρεκιού λοιπόν είναι μια εξαιρετική αφορμή να μπείτε στην κουζίνα οικογενειακώς και να ενώσετε δυνάμεις μεγάλοι και μικροί. Να βάλετε όλοι από ένα χεράκι και να φτιάξετε τη ζύμη που θα φουσκώσει και θα σας κάνει να φουσκώσετε από περηφάνια όταν η χρυσαφένια πλεξούδα πάρει χρώμα στον φούρνο και γεμίσει το σπίτι αρώματα μαστίχας, κάρδαμου, καβουρδισμένου αμύγδαλου. Ο ορισμός της γευστικής ευτυχίας.

Έξοχο Πάσχα στην εξοχή

Το Πάσχα είναι μια γιορτή που πέφτει πάντα στην καρδιά της άνοιξης και ως τέτοια είναι προορισμένη για τις… εξοχές. Ο προφανής δρόμος λέει να πάρουμε τα βουνά και να επισκεφτούμε τα ξεχασμένα μας χωριά…

Βλέπετε, είναι και η φύση της Λαμπρής τέτοια, που αγαπά την επιστροφή στις ρίζες, τη σύνδεση με τους δικούς μας ανθρώπους, το αντάμωμα γύρω από ένα τραπέζι. Και πού θα βρουν καλύτερα να σμίξουν οι οικογένειες, παρά στο σπίτι του χωριού; Στο εξοχικό, στο πατρικό, ή στο σπίτι της γιαγιάς και του παππού, που φιλοξένησε μέσα στα χρόνια γενιές και γενιές, παιδιά, εγγόνια, φίλους;

Πικ-νικ, ποδηλατάδες και άλλες ιστορίες

Μα κι αν ξεμείνετε στην πόλη, όλο και κάποια ευκαιρία θα βρεθεί για μια κοντινή απόδραση, αν όχι ανήμερα της γιορτής, την επομένη. Η οργάνωση ενός αυτοσχέδιου πικ-νικ δεν θέλει κόπο, παρά μόνο καλή διάθεση και καλύτερη παρέα.

Ετοιμάστε σαντουιτσάκια και finger food αξιοποιώντας όσο καλύτερα μπορείτε και τα leftovers του πασχαλινού τραπεζιού. Βάλτε στο καλάθι και μερικά κόκκινα αυγά για τσουγκρίσματα στο λιβάδι. Πάρτε μαζί σας μπάλες για υπαίθρια παιχνίδια, όπως μήλα, αλλά ρίξτε στην τσάντα και travel edition επιτραπέζια, που μπορείτε να παίξετε οκλαδόν στο γκαζόν!

Φορτώστε τα ποδήλατα στη σχάρα και ξεχυθείτε στη φύση. Μαζέψτε αγριολούλουδα και φτιάξτε όμορφες ανθοδέσμες για να πάρετε μαζί σας στο σπίτι. Οι μέρες του Πάσχα είναι εδώ και είναι η καλύτερη αφορμή να… αναστήσετε τη διάθεσή σας, ανακαλύπτοντας εκ νέου τη μαγεία της ζωής!