Θερμόμετρα

Θερμόμετρα
Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Κοινοποιήστε το!

Ως γονιός, δεν μπορείτε να προλάβετε κάθε αρρώστια του παιδιού σας, μπορείτε όμως να είστε προετοιμασμένοι να τα φροντίσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία κάθε γονιού σ’ αυτή την προσπάθεια, δεν είναι άλλο από το θερμόμετρο.

Και αν σας πιάνει πονοκέφαλος στην προσπάθεια να επιλέξετε το σωστό θερμόμετρο από την πληθώρα που κυκλοφορούν πλέον στο εμπόριο, ο παρακάτω οδηγός θα σας βοηθήσει να επιλέξετε το κατάλληλο για τις ανάγκες της οικογένειάς σας.

Παλαιότερα τα πιο συνήθη θερμόμετρα ήταν τα γυάλινα με τον υδράργυρο. Σήμερα όμως δε συνίστανται διότι αν σπάσουν ο υδράργυρος μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνος για την υγεία. Υπάρχουν πολλές άλλες επιλογές όπως θα δείτε παρακάτω.

Θερμόμετρο αυτιού

Το αυτί είναι ένα καλό μέρος για τη μέτρηση της θερμοκρασίας διότι αντανακλά τη θερμοκρασία από τον πυρήνα του σώματος. Η θερμοκρασία του σώματος ρυθμίζεται από τον υποθάλαμο2, ο οποίος μοιράζεται την ίδια παροχή αίματος με την τυμπανική μεμβράνη. Αυτό σημαίνει ότι οι αλλαγές της θερμοκρασίας στον πυρήνα του σώματος, συνήθως ανιχνεύονται νωρίτερα στην τυμπανική μεμβράνη σε σχέση με άλλες περιοχές.

Θερμόμετρο μετώπου

Τα θερμόμετρα για το μέτωπο είναι ένα γρήγορος και εύκολος τρόπος μέτρησης της θερμοκρασίας ενός παιδιού. Είναι ιδανικά για νεογέννητα και μικρά παιδιά, τα οποία ίσως βρίσκουν ενοχλητική τη χρήση θερμομέτρου αυτιού.

Ψηφιακό θερμόμετρο

Τα ψηφιακά θερμόμετρα προσφέρουν ευελιξία κατά τη λήψη θερμοκρασίας στα παιδιά, καθώς μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για μέτρηση κάτω από τον βραχίονα, από το στόμα ή από τον ορθό, αναλόγως ποια μέθοδος ταιριάζει καλύτερα στο μικρό σας. Επιπλέον τα ψηφιακά θερμόμετρα με εύκαμπτη άκρη, μπορούν να κάνουν τη μέτρηση πιο εύκολη ειδικά σε παιδιά που λατρεύουν την κίνηση.

Θερμόμετρα πιπίλες

Επειδή η μέτρηση της θερμοκρασίας ενός μωρού μπορεί να μετατραπεί σε μία ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία, τα θερμόμετρα πιπίλα είναι μία πολύ καλή επιλογή. Λειτουργούν σαν πιπίλα «παραπλανώντας» έτσι τα βρέφη και τα μικρά παιδιά και παράλληλα δίνουν αξιόπιστα αποτελέσματα στη μέτρηση της θερμοκρασίας.

Ανεξαρτήτως του είδους του θερμομέτρου που θα επιλέξετε, να διαβάζετε πάντα τις οδηγίες χρήσης και να το απολυμαίνετε πριν και μετά από κάθε χρήση είτε με οινόπνευμα (σύμφωνα πάντα και με τις οδηγίες καθαρισμού της κάθε συσκευής).

Ο πυρετός είναι ένα συνηθισμένο σημάδι ασθένειας, καθώς είναι η άμυνα του οργανισμού στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων. Κλινικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι ο ορισμός του πυρετού αλλάζει αναλόγως με την ηλικία ενός παιδιού. Η φυσιολογική θερμοκρασία ενός παιδιού ηλικίας 4 ετών, μπορεί να θεωρηθεί πυρετός για ένα νεογέννητο. Μετράτε πάντα τη θερμοκρασία των μικρών σας όταν είναι άρρωστα και συμβουλευτείτε άμεσα τον παιδίατρό σας εάν ο πυρετός είναι υψηλός και επίμονος.