Ενεργός Άνθρακας

Ενεργός Άνθρακας
Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Κοινοποιήστε το!

Ο άνθρακας είναι μία σκουρόχρωμη άοσμη σκόνη η οποία παράγεται συνήθως από τη βραδεία καύση του φλοιού του κοκκοφοίνικα και του μπαμπού ή του πυρήνα της ελιάς. Η σκόνη αυτή μετατρέπεται σε ενεργό άνθρακα όταν υποβάλλεται σε ελεγχόμενη θέρμανση, απουσία αέρος. Αυτές οι υψηλές θερμοκρασίες, μετατρέπουν τη δομή του, κάνοντάς τον ιδιαιτέρως πορώδη.

Η πορώδης ιδιότητά του, του προσδίδει μία εξαιρετική απορροφητική δύναμη κάνοντας τον έναν ισχυρό μαγνήτη που απορροφά τις τοξίνες, τα σωματίδια και τα βακτήρια.

Η δράση αυτή του άνθρακα ήταν γνωστή από την αρχαιότητα. Πιο συγκεκριμένα υπάρχουν καταγραφές ότι οι Αιγύπτιοι το 1500π.Χ. τον χρησιμοποιούσαν για να καθαρίσουν το νερό και αργότερα το 400π.Χ., ο Ιπποκράτης εξέφρασε τις ιατρικές του αρετές στην αντιμετώπιση δηλητηριάσεων και στομαχικών διαταραχών. Μάλιστα, η ιδιότητά του να δεσμεύει τις τοξίνες και να εμποδίζει την απορρόφησή τους από το στομάχι έχει βρει εφαρμογή εδώ και πολλά χρόνια στην ιατρική με τα γνωστά «καρβουνάκια» για τη βαρυστομαχιά.

Τα τελευταία χρόνια η δράση του ενεργού άνθρακα άρχισε να αξιοποιείται και στην παραγωγή οδοντιατρικών προϊόντων.

Η μαγνητική δράση των ενεργών σωματιδίων του άνθρακα δεσμεύει τις χρωστικές που «λεκιάζουν» την επιφάνεια των δοντιών και μαζί τα βακτήρια της κακοσμίας-αφήνοντας τα δόντια πιο λευκά και την αναπνοή δροσερή.

Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, ο ενεργός άνθρακας μπορεί να απομακρύνει τους επιφανειακούς λεκέδες από ουσίες που «βάφουν» το σμάλτο των δοντιών, όπως είναι ο καφές, το τσάι, οι σκουρόχρωμες τροφές, το κόκκινο κρασί και το τσιγάρο

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες λευκαντικές οδοντόκρεμες περιέχουν συστατικά που δημιουργούν αποτριβές όπως η κιμωλία ή τα πυριτικά άλατα. Άλλες οδοντόκρεμες λευκαίνουν με χημικούς παράγοντες όπως τα υπεροξείδια. Aυτοί οι παράγοντες επιδρούν αρνητικά στα ούλα, τα δόντια και το βλεννογόνο του στόματος ενώ οι αποτριβές πέρα από την αφαίρεση των χρώσεων μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα τη διάβρωση του σμάλτου.

Η οδοντόκρεμα όμως με ενεργό άνθρακα επαναφέρει το φυσικό λευκό χρώμα των δοντιών με ήπιο τρόπο χωρίς να φθείρει το σμάλτο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καθημερινή οδοντόκρεμα χωρίς κανένα περιορισμό.