Πως να προστατευθείτε από τις ιώσεις του χειμώνα

Πως να προστατευθείτε από τις ιώσεις του χειμώνα
Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Κοινοποιήστε το!

Ο χειμώνας πλησιάζει όλο και περισσότερο και μαζί του έρχεται και η περίοδος έξαρσης των ιώσεων.

Αναμφισβήτητα τα δεδομένα του φετινού χειμώνα είναι εντελώς διαφορετικά και δύσκολα μπορούν να συγκριθούν με όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα.

Η εμφάνιση και η ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού τους τελευταίους μήνες έχει αλλάξει θεμελιωδώς τις ζωές μας και έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο που λειτουργούμε σε ζητήματα υγείας, τόσο ως μονάδες, όσο και ως κοινωνικό σύνολο.

Ανεξαρτήτως βέβαια της παρούσας κατάστασης, ο χειμώνας αποτελούσε ανέκαθεν την εποχή με τις πιο ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη των μικροβίων, και κατ’ επέκταση για την αυξημένη μετάδοση των ιώσεων.

Φέτος περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται να ακολουθήσουμε σωστά και αποτελεσματικά βήματα προστασίας, ώστε να προφυλάξουμε όχι μόνο τους εαυτούς μας αλλά και τον περίγυρο μας.

Πως μπορούμε λοιπόν να προστατευθούμε;

Ένας από τους βασικότερους λόγους που οι ιώσεις αυξάνονται τον χειμώνα, είναι η συχνή παραμονή μας σε μικρούς και κλειστούς χώρους που δεν αερίζονται πάντοτε καλά.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η ατμόσφαιρα με περισσότερα μικρόβια, τα οποία αναπόφευκτα εισπνέουμε.

Αποτελεσματικό μέτρο αντιμετώπισης μίας τέτοιας κατάστασης είναι η χρήσης της μάσκας προσώπου, η οποία αυξάνει την προστασία μας σε κλειστούς χώρους, ειδικά σε μέσα μεταφοράς και ασανσέρ όπου είναι σχεδόν αδύνατο να αποφύγουμε τη στενή επαφή με τρίτους.

Πρόκειται μάλιστα για μια διπλή μορφή προστασίας, αφού η χρήση της μάσκας μας επιτρέπει να προφυλάσσουμε όχι μόνο τον εαυτό μας από πιθανούς φορείς μικροβίων, αλλά και τους γύρω μας από μικρόβια που ενδεχομένως φέρουμε εμείς οι ίδιοι εν αγνοία μας.

Στα θετικά της μάσκας συγκαταλέγεται ακόμη και το γεγονός ότι μετά τη χρήση της απομακρύνεται εύκολα χωρίς να δημιουργεί νέες εστίες κινδύνου!

Εξίσου σημαντικό φορέα μικροβίων αποτελούν και τα χέρια μας καθώς καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή με χιλιάδες πολυχρησιμοποιημένες επιφάνειες που φέρουν αμέτρητα βακτήρια και μικρόβια. Με τα ίδια χέρια αγγίζουμε στην συνέχεια το πρόσωπο και το στόμα μας αυξάνοντας τις πιθανότητες μετάδοσης ιών.

Το συχνό και επιμελές πλύσιμο των χεριών μας είναι συνεπώς επιτακτική ανάγκη. Όταν ωστόσο βρισκόμαστε σε εξωτερικό χώρο, αυτό δεν είναι πάντοτε άμεσα εφικτό! Στη περίπτωση αυτή, ο καλύτερος τρόπος να προστατευθούμε είναι τα γάντια. Τα γάντια μίας χρήσης προφυλάσσουν το δέρμα μας από επικίνδυνες επιφάνειες, ενώ παράλληλα μειώνουν τη συχνότητα που ακουμπάμε το πρόσωπο μας και κατ’ επέκταση την πιθανότητα μιας ίωσης.

Το ίδιο σχολαστικός και συχνός με το πλύσιμο των χεριών, θα πρέπει να είναι και ο καθαρισμός των επιφανειών και των αντικειμένων που χρησιμοποιούμε συχνά, όπως τα πόμολα ή το κινητό μας τηλέφωνο.

Υπάρχουν βέβαια αντικείμενα, όπως για παράδειγμα τα ρούχα μας, των οποίων η απολύμανση δεν είναι πάντοτε εύκολη, αλλά και επιφάνειες που λόγω της φύσης του υλικού τους δεν μπορούν να καθαριστούν με απολυμαντικά υγρά. Μία εναλλακτική λύση εν προκειμένω, είναι η χρήση μιας φορητής συσκευής αποστείρωσης, η οποία χάρη στη προηγμένη τεχνολογία της, έχει τη δυνατότητα να καθαρίζει άμεσα και αποτελεσματικά ακόμα και τις πιο απαιτητικές επιφάνειες!

Τέλος, αν και είναι αδύνατο να ελέγξουμε το εξωτερικό μας περιβάλλον, μπορούμε να μεριμνήσουμε για την ατμόσφαιρα του προσωπικού μας χώρου.

Το χειμώνα τα ποσοστά υγρασίας μειώνονται με αποτέλεσμα, οι ιοί να παραμένουν ζωντανοί για μεγαλύτερο διάστημα. Για τον λόγο αυτό ένας ιονιστής για να φιλτράρει και να καθαρίζει τον αέρα του σπιτιού μας, είναι η καλύτερη επιλογή!

Οι ιώσεις είναι αναμφίβολα ένα από τα μεγαλύτερα αρνητικά του χειμώνα και μπορούν να μας ταλαιπωρούν για πολύ καιρό. Η σωστή προστασία όμως είναι ο καλύτερος τρόπος για να απαλλαγούμε από το άγχος των ιώσεων και να χαρούμε ασφαλείς τις ομορφιές αυτής της εποχής!